19 municipis, 8 miradors d’estrelles

Avui tenim notícies emocionants per compartir amb vosaltres sobre les últimes iniciatives que s’estan portant a terme al nostre estimat parc natural de l’Alt Pirineu i al parc nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. La Generalitat ha anunciat la creació de dues noves àrees protegides de la contaminació lumínica, que sumen més de 2.000 km² d’espai natural, abraçant 19 municipis en total.

Els 19 municipis

En concret, són 15 que formen part del parc natural de l’Alt Pirineu (Sort, la Guingueta d’Àneu, Esterri d’Àneu, Alt Àneu, Soriguera, Rialp, Llavorsí, Tírvia, Vall de Cardós, Esterri de Cardós, Lladorre, Alins, les Valls de Valira, Farrera i Baix Pallars) i 8 del parc nacional (Sort, la Guingueta d’Àneu, Esterri d’Àneu, Alt Àneu, que també tenen superfície a l’Alt Pirineu, més la Vall de Boí, Vilaller, la Torre de Cabdella i Espot).

Montsec

Aquesta superfície s’afegeix als 2.034 km² protegits al Montsec des de l’any 2013, cosa que conforma més de 4.100 km² del nord-oest del país amb el màxim grau de protecció contra la contaminació lumínica i avança cap a esdevenir la major zona protegida contra la contaminació lumínica de tot Europa.

mapa de protecció lumínica catalunya https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/600322/pirineu-occidental-catalunya-protegit-seva-excellent-qualitat-cel-nocturn
Mapa zona protegida Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Objectius

Aquesta decisió s’emmarca en un esforç més ampli per preservar la qualitat del cel nocturn i combatre la contaminació lumínica, un tresor que moltes vegades passa desapercebut, però que és fonamental per a la salut dels nostres ecosistemes, per a la nostra pròpia connexió amb la natura.

El parc natural de l’Alt Pirineu, per exemple, gaudeix d’una de les diversitats més grans de lepidòpters nocturns d’Europa. Hi viuen fins a 800 espècies diferents de papallones gràcies, en bona part, a la qualitat del cel fosc.

Nota de premsa Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

8 miradors d’estels

Mirador del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Per si això no fos suficient, s’han instal·lat nous miradors estratègicament ubicats per oferir vistes espectaculars del paisatge. Aquests miradors són punts d’observació perfectes per captar la bellesa natural del parc natural des de diferents perspectives i connectar amb l’essència d’aquest entorn.

El parc natural de l’Alt Pirineu ha creat una xarxa de 7 miradors d’estels que s’afegeixen al que ja hi ha a Port Ainé: Mirador del Burganàs (Llavorsí), Ermita de Sant Quirc (Alins), Ermita de la Mare de Déu de la Serra (Farrera), Baén (Baix Pallars), Port del Cantó (Soriguera), Isil (Alt Àneu), i Castell de Tavascan (Lladorre).

La intenció és instal·lar-ne 6 més l’any vinent, de manera que tots els municipis protegits del parc en tinguin un.

Els nous miradors no només ofereixen vistes espectaculars del cel nocturn, sinó que també incorporen informació essencial sobre la importància de preservar la foscor natural. A més de la localització de l’estel del pastor, que és útil per a la navegació i sempre captiva els interessats, cada mirador proporciona informació astronòmica específica i un planisferi detallat que revela quin espectacle estrellat es pot contemplar en funció de l’hora i el dia. És destacable que aquestes constel·lacions es presenten segons els noms de la mitologia popular pirinenca, una característica que ens distingeix i ens connecta amb la riquesa cultural d’aquesta terra.

Activitats nocturnes

A més, aquests miradors estan situats en llocs d’accés fàcil a través de breus caminades, oferint una vista immersiva del firmament. Aquest estiu, el parc natural té previst programar activitats guiades d’observació astronòmica per presentar-vos aquests miradors i per compartir l’emoció de descobrir els secrets de l’univers des de llocs privilegiats. És una oportunitat única per gaudir de la natura, la cultura i la ciència tot alhora, mentre es valoren aquests magnífics recursos que ens ofereix el nostre entorn natural.

Activitat d’observació astronòmica al Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Turisme rural i cel fosc, una combinació perfecte

Així que si esteu buscant una escapada tranquil·la, envoltats de natura verge i amb vistes espectaculars, us animem a fer turisme rural en aquestes zones protegides. És una oportunitat per descobrir la bellesa del Pirineu català, recarregar energies i contribuir a la preservació d’aquest entorn natural excepcional. Us esperem amb els braços oberts per compartir aquesta experiència inoblidable mentre esteu en un dels nostres allotjaments.

Per ampliar informació llegiu la nota de premsa: El Pirineu occidental de Catalunya, protegit per la seva excel·lent qualitat de cel nocturn

Deixar un comentari