Espai cultural dels canals d’Urgell

Els propietaris de Cal Falillo ens recomanen una visita cultural apta per totes les edats: Visitar l’Espai cultural dels canals d’Urgell.

En el passat, la plana de l’Urgell es coneixia com el “Clot del Demoni”. I és que és una zona que es troba a centre de la depressió central catalana, formada per terres àrides a causa de les temperatures extremes característiques del territori.

Els Canals de l’Urgell es van construir a Ponts i van continuar el seu recorregut pel territori fins a Montoliu de Lleida. Van ser cinc segles de projectes que per diferents raons no es van executar. L’any 1852 s’inicia la construcció final, dotant d’aigua als terrenys de secà i transformant la vida i el territori en zones de cultius.

En aquest espai cultural s’exposa tota la història dels canals. S’hi explica el que va costar construir tota la infraestructura, qui ho va fer possible i com es va organitzar la comunitat de regants (que encara és vigent avui en dia). També cal destacar que s’hi organitzen activitats educatives i propostes didàctiques.

Per últim, cal esmentar que aquesta visita és el punt de partida ideal per fer algun tram de la ruta en bicicleta pels camins que segueixen les séquies del canal d’Urgell. El paisatge és netament rural i es pot fer amb nens. És bastant planer i es troba aigua sovint. Si hi aneu cap al mes de març, podreu contemplar els arbres fruiters florits. També cal tenir en compte que hi ha a prop l’estany d’Ivars Vila-Sana.

En conclusió, una bona proposta d’allotjament, visita cultural i activitats a l’aire lliure, aptes per tota la família. Un bon pla de turisme rural a les Terres de Lleida.

Deixar un comentari