Quines ganes d’encendre la llar de foc!

El fred ja treu el nas i desprès d’un dia al món rural, ja sigui passejant, fent activitats o visitant museus, ve molt de gust posar-se davant la llar de foc, amb una copeta de vi o un xocolata calent davant les flames.

Observar el foc relaxa. Podries passar-te hores mirant les flames. Mai són iguals, mai tenen els mateixos colors, el só varia… Posar-hi les patates i les cebes, i anar-les girant perquè quedin ben fetes per tots costats… Veure com la llangonissa, el corder, el pollastre o el xurrasco es va fent i va agafant aquell aspecte cruixent.  I el pa? Mmmm.

La llar de foc

Poder fer foc és una d’aquelles coses que agraden a l’hivern i que possibiliten alguns dels allotjaments rurals de la província de Lleida. Ens podem trobar amb llars de foc obertes, protegides per pantalles protectores de posar i treure o tancades amb una porta de vidre. A vegades se’ns proporciona la llenya ben talladeta, les graelles, estris per “remenar-lo” i tot el que fa falta. Altres vegades ens hem d’espavilar nosaltres mateixos, sent un al·licient més del turisme rural.

Com encendre i mantenir el foc

  • Posar un parell de troncs prims de forma paral·lela
  • A sobre posar-hi un parell de troncs una mica més gruixuts a sobre, de forma perpendicular
  • A la base posar-hi la pastilla i/o unes branquetes primes.
  • Encendre’l i anar vigilant que agafi.
  • Anar posant troncs i ordenant-los perquè es mantingui viu i escalfi.

Carn a la brasa. Foto: https://www.flickr.com/photos/anvica

Seguretat

Però potser que no haguem fet foc mai, o que no en fem sovint. Per no tenir cap ensurt hauríem de tenir en compte algunes coses:

  • Cal fer servir llenya seca. Si està humida no crema bé, farà més fum i no escalfarà! Millor que no sigui fusta tractada i o resinosa, per tal de que no acumuli sutge o quitrà.
  • No cal fer grans fogueres. És molt millor fer un foc petit i anar-lo mantenint.
  • No cremar res que no sigui llenya. Si cremem altres coses podem provocar algun foc i embrutar la xemeneia. Tingueu en compte que segons com el paper cremat puja amb l’aire calent i pot provocar un incendi a l’exterior.
  • Allunyar materials inflamables de la llar de foc: Joguines, roba, coses de plàstic, líquids inflamables, llenya…. Si salta alguna espurna pot ser un desastre!
  • Abans d’anar a dormir o sortir de casa el foc ha de quedar ben apagat.

Les cendres

Les cendres del foc es poden llençar al contenir de la resta però cal assegurar-se que estan ben apagades. Si les tiréssim enceses podria iniciar-se un procés de combustió molt lent (pot durar hores) i arribar a provocar un incendi del contenidor, amb el perill que això significa.

Si apaguem el foc quan anem a dormir, és convenient deixar les cendres a la llar de foc fins l’endemà al matí. Quan les retirem el millor és dipositar-la en algun recipient metàl·lic per tal de que s’acabin d’apagar.

Seguretat llars de foc

Deixar un comentari