Casa Arrufat conserva el celler amb un arc gòtic de 4 metres d'altura i les piques d'oli

L’Oleoturisme és el tipus de turisme enfocat a submergir-se en la cultura catalana a través de l’oli, un dels elements bàsics de la dieta mediterrània. La gent s’interessa per conèixer, descobrir i viure el món de l’oli, ja sigui a través de fires, activitats gastronòmiques o estades en allotjaments rurals de les zones d’oliveres arbequines i molins.

La producció d’oli de Lleida es concentra en una trentena de poblacions de les comarques de Les Garrigues, l’Urgell i el Segrià, les quals conformen la DOP Les Garrigues. És la més antiga de tot Espanya, atorgada a l’any 1975 i reconeguda per la Unió Europea el 1996.

Olives arbequines. By Victor M. Vicente Selvas (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

La Ruta de l’Oli

Els paratges d’aquestes comarques constitueixen el marc perfecte per una ruta de l’oli durant la que el oleoturista pot visitar alguns ecomuseus, museus, parcs temàtics, castells, pintures… Ara a la tardor, just al novembre és quan s’inicia la collita de l’oliva i pot durar fins a finals de gener.

Una bona opció és dormir en una de les cases rurals que hi ha a la zona, on us informaran dels llocs que podeu visitar i les activitats que hi ha programades. En algunes d’elles conserven les piques d’oli i elements relacionats amb la seva elaboració.

Ruta de l' Oli de Les Garrigues

Museu de l’Oli de Catalunya

A La Granadella hi ha el Museu de l’Oli de Catalunya, que permet conèixer l’oliva verge d’oliva extra de tu a tu, les activitats que es poden fer en el seu entorn i veure l’espai on tenia tot el procés d’elaboració de l’oli d’oliva.

Precisament aquest proper dissabte, 5 de novembre, hi ha una activitat molt atractiva: La primera premsada 2017. Una jornada en la que hi haurà una cursa i caminada popular, la possibilitat de visitar el molí antic de la cooperativa en funcionament, un concurs de gravat ràpid de gran format, una jornada tècnica i un dinar popular.

Museu de l'Oli de Catalunya Foto: https://www.culturadeloli.cat

Fires i Festes

Ja hem dit anteriorment que la collita comença ara però que es pot allargar fins al gener. Us deixem 2 recomanacions d’unes cases rurals que podeu tenir en compte:

La Torre del Codina, està al terme de Talladell, al municipi de Tàrrega. Està situada en una finca de 10 hectàrees de cultiu ecològic de la vinya, olivera i cereals. Ara és època de collir olives i us recomanen passejar per la zona per veure com ho fan els pagesos i a visitar la Festa de l’oli de Belianes, que té lloc al desembre.

Lo Molí, situat a Juneda, a la comarca de Les Garrigues, també recomanen  totes les activitats, receptes i fires relacionades amb l’oli. La fira més propera que tenen és la Fira de l’Oli de Borges, que tindrà lloc del 19 al 21 de gener de 2018.

Si coneixeu més fires, heu fet la Ruta, heu visitat el museu o alguna de les instal·lacions dedicades a l’elaboració o voleu recomanar alguna de les cases rurals, o bé voleu ampliar informació, comenteu l’entrada.

Deixar un comentari