Les Falles de l'Alta Ribagorça

L’Alta Ribagorça és una comarca pirinenca situada al sud de la Vall d’Aran, a l’oest del Pallars Sobirà i al nord del Jussà.
Està vertebrada pels rius Noguera Ribagorçana i Noguera de Tor(afluent del primer), que la drenen en sentit nord-sud.
Al nord-est de la comarca hi ha la part occidental del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. El seu cim més alt és el Comaloforno (3030 metres d’altitud), al massís del Besiberri.
Cal destacar per aquesta època la baixada de falles, la festa del foc.
Tradició i modernitat juntes a l’Alta Ribagorça. Les falles, una riuada de foc, obriran la temporada de festes a la comarca. S’inicien cada any la primera quinzena de juny al poble de Durro, continua als pobles de Senet, Barruera, Boí, Casós, El Pont de Suert, Vilaller, i finalitzen el mes de juliol als pobles d’Erill la Vall , Taüll i Llesp.
El foc ha estat des de temps remots i gairebé fins als nostres dies, un element de gran importància per a la vida quotidiana de l’home. Aquesta tradició és una supervivència del culte al foc purificador. Aquest foc, encès al cim de la muntanya és el que es baixa fins al poble amb les falles, i es passeja pel mateix, per tal de purificar els mals esperits de tots i cadascun dels llocs del poble.
Les falles són troncs resinosos d’uns dos metres de llargada, que preparen els joves de cada poble. La baixada s’inicia des d’un lloc elevat de la muntanya, visible des del poble on hi ha plantat un pi anomenat “faro” que és on s’encenen les falles abans de començar el descens guiats pel fadrí major o cap de colla.

Turisme rural Alta Ribagorça
Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça
Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Deixar un comentari