Gratitud Pallars

T’has parat a pensar alguna vegada quin és l’impacte medioambiental dels viatges i de les activitats que fas?

Sabies que hi ha una calculadora que ens ho tradueix en CO2?

Gratitud Pallars és un projecte que promou que visitants, població local i empreses turístiques s’impliquin en la conservació del patrimoni natural i cultural dels territoris que travessa la ruta El Cinquè Llac.

La intenció és crear i posar a prova una metodologia que sigui aplicable a altres territoris amb característiques similars i que fomenti la col·laboració conjunta de població autòctona, visitants i empreses turístiques per tal de valorar i conservar el patrimoni cultural i natural i fomentar un turisme sostenible.

Per què?

Gratitud Pallars parteix de la constatació que cal reforçar el vincle entre les persones i l’entorn i agrair i retornar a la natura i al territori tot el que ens aporten.

Com?

Gratitud Pallars ha desenvolupat un lloc web on s’anima a apadrinar un camí, a fer voluntariat per restaurar les parets de pedra seca dels camins d’El Cinquè Llac i a utilitzar una calculadora de petjada de carboni per conscienciar-se i compensar l’ impacte ecològic de cada visitant sobre l’entorn.

Apadrina un camí!

Es tracta d’una iniciativa de micromecenatge per recollir recursos que es destinaran a mantenir i restaurar les parets i murs de pedra seca dels camins tradicionals per on transcorre El Cinquè Llac. Gratitud Pallars proposa restaurar cada any un camí diferent.

Compensa la petjada de carboni

Una calculadora analitza la petjada de carboni dels visitants, és a dir, les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle que un visitant ha emès de forma directa o indirecta durant la seva estada a El Cinquè Llac.

Amb preguntes molt senzilles es calcula l’impacte ecològic de cada visita. El projecte proposa compensar aquesta petjada directament sobre el territori fent una donació a una de les micro-reserves de l’entorn d’El Cinquè Llac que Marques de Pastor ha creat en el marc del projecte, signant acords de custòdia amb ramaders, pagesos i petits ajuntaments.

Estima la natura

Es proposen donacions directes per a la gestió i conservació de les micro-reserves de l’entorn d’El Cinquè Llac.

Suma’t al voluntariat

A més de les contribucions econòmiques, Gratitud Pallars vol col·laborar a impulsar la “Setmana del voluntariat” que Marques de Pastor organitza des de fa anys. Es tracta d’una setmana de formació i treball voluntari que vol donar a conèixer la tècnica ancestral de la pedra seca, recentment reconeguda com a patrimoni mundial per la UNESCO. Els treballs se centren a restaurar murs i empedrats dels camins que recorre El Cinquè Llac.

Promotors

El Consorci Leader Pirineu Occidental, és una entitat que promou accions per fomentar els sectors productius i el desenvolupament rural a les comarques del Pirineu Occidental

Marques de Pastor, és l’associació impulsora del producte turístic El Cinquè Llac.

Gratitud Pallars és cofinançat en un 90% pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural, en el marc dels ajuts a la cooperació Leader del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020, i per l’associació Marques de Pastor, que hi participa amb un 10% del finançament.

El Cinquè Llac

Serra de Peracalç. Ruta El Cinquè Llac. Pirineus. Baix Pallars, Pallars Sobirà, Lleida

El Cinquè Llac és una ruta circular de senderisme als Pirineus que té inici i arribada a La Pobla de Segur. Es tracta d’una ruta de mitja muntanya, de cinc etapes, que transcorre per camins ramaders i tradicionals dels Pallars i l’Alta Ribagorça, durant la qual els senderistes s’allotgen a diferents 5 allotjaments rurals.

El compromís amb el territori i la consciència ecològica són dos dels elements essencials que donen caràcter a aquesta proposta de turisme sostenible. Així, des dels inicis, al voltant d’un 10% del preu que paguen els visitants es destina directament a la recuperació del patrimoni de pedra seca vinculat a la ruta. El Cinquè Llac aposta pel producte agroalimentari local i promou la minimització de residus amb la recuperació d’elements tradicionals com l’ús de carmanyoles de pastor i mocadors de farcell.

Es tracta d’un producte turístic de referència al Pirineu, que cada any genera més de 1.000 pernoctacions en paquet turístic i que s’ha consolidat com una proposta clau d’ecoturisme i turisme sostenible.

El Cinquè Llac ha estat distingit amb el premis:

  • Alimara 2017 a la promoció del turisme sostenible
  • Millor producte de turisme actiu 2017 al Saló FITUR
  • Medi Ambient 2015 de la Generalitat de Catalunya (modalitat Iniciatives singulars de protecció i millora del medi ambient)
  • Guanyador dels I Premis de Turisme Responsable de Catalunya 2013.

Deixar un comentari