l'horta de lleida

La gastronomia de Lleida té personalitat pròpia, podem parlar de productes de l’hort, carn, embotits, vi, oli d’oliva, bolets, cargols, pastisseria, cuina casolana….

Una cuina rica i variada, amb grans diferències entre les comarques d’interior i el Pirineu.

Amb les noves generacions aconseguim una barreja entre tradició i cuina innovadora amb els productes de sempre, un resultat fabulós i diferent.

Avui us volem fer una pinzellada d’alguns dels productes destacats de cada comarca.

Urgell

Hi ha una gran varietat, des de dolç o salat fins a plantes aromàtiques.

El cóc de l’Urgell és un producte típic, variant de la coca de recapte, els cargols, les neules, els torrons i la xocolata son productes típics de la zona amb un gran renom.

I si parlem de la fabulosa cassola de tros de l’Urgell amb peus de porc, cargols, botifarra, espinacs… Un plat tradicional amb personalitat pròpia.

xocolata de Lleida

 

Noguera

A la Noguera aposten pel corder, el cabrit i el conill com a carns especialitats de la zona, no es deixen les verdures de la regió, els bolets i la tòfona, així com la mel, l’oli , el mató , les fruites , les herbes aromàtiques, els torrons i els vins regionals, i de tot això se’n podrà gaudir especialment en la campanya “del paisatge a la cuina”. Aquest esdeveniment s’organitza al novembre i desembre per promocionar els productes de la zona.

Garrigues

El principal protagonista, al que no se li pot restar importància, és l’oli d’oliva verge extra que s’el·labora a la mateixa comarca, pensant també amb les ametlles, la fruita dolça, la mel i les famoses olives arbequines. Tots aquests productes es produeixen a les Garrigues.

oli garrigues

Val d’Aran

Des de l’hort, la caça i la pesca arriben els ingredients dominants de la cuina a la Val D’Aran.

Si hem de parlar d’un plat, parlem de l’olla aranesa, el plat més representatiu de la comarca. La teva estada pot ser una oportunitat ideal per degustar-los.

carn lleida

Alt Urgell

La Cuina de l’Alt Urgell, també anomenada l’Urgellet, és marcada per la seva naturalesa de valls muntanyenques, tradicionalment caracteritzada per l’autosubsistència de les economies locals. Podem destacar la cansalada, les verdures, els cereals i els fruits del bosc. Si parlem de plats típics hem d’anomenar. el trinxat, les sopes i la xamfaina, pensant sempre amb els productes que proporcionen la caça i la pesca.

fruits del bosc

Alta Ribagorça

La gastronomia de l’Alta Ribagorça podríem dir que està basada en una cuina de muntanya, amb el corder, el porc i els seus  derivats. La vianda (escudella) és un dels plats estrella de la zona juntament amb els bolets. Per aquest motiu s’organitzen cada any les Jornades Gastronòmiques del Bolet a la Vall de Boí.

bolets

Pallars Jussà

El Pallars Jussà comparteix gran part de la seva gastronomía amb la Ribagorça, a la conca domina el conreu de l’oliva, la vinya  i l’ametlla, això fa que els plats de la zona rebin una barreja d’influències de la muntanya i la mediterrània. Podem destacar plats com: el freginat, el mostillo, la girella i els embotits entre altres.

embutits de lleida

Pallars Sobirà

Un dels grans atractius del Pallars Sobirà és la seva gastronomia. La cuina tradicional està molt basada en els productes que els ofereix la muntanya segons la temporada, amb plats molt abundants.  Actualment també la cuina més innovadora experimenta amb els productes tradicionals buscant noves sensacions.

animals de lleida

Si vas al Pallars sentiràs a parlar del tupí , la girella, els embotits i les bones carns. Són alguns dels productes més típics que de ben segur sorprendran al teu paladar.

L’art de la restauració a les Terres de Lleida es basa en una  cuina autòctona rica i variada en què el ressorgiment de nous cuiners es combina amb una tradició d’arrels mil·lenàries. No pots perdre l’oportunitat d’ assaborir-la.

A tu et toca decidir per on vols començar.

Si a més a més reserves un Allotjament Rural , la teva escapada per gaudir d’un dels paisatges de la gastronomia lleidatana serà una experiència inoblidable.

Si t’animes explica’ns què has provat, ens encantarà saber-ho.

Deixar un comentari