La girella, sort que la vaig provar!!

Avui us parlaré de la girella. Crec que és un menjar bastant desconegut fora del seu territori i que pot sorprendre a molta gent.

Quan era petita era bastant llepafils. M’agradaven les coses de menjar normals, senzilles. Les coses típiques que agraden a la majoria de nens, sense complicacions: Macarrons o tallarines amb mantega i formatge ratllat, carn arrebossada, sopa de lletres, truites a la francesa, els biquinis….

Si em posaven algun menjar nou davant, feia cara de fàstic, tancava ben fort els llavis i feia que no amb el cap. Tastar coses noves no m’agradava! Gens ni mica!

Van passar els anys i la cosa va anar millorant, poc a poc. De fet he anat observant que és una cosa general. A mida que et fas gran, vas provant més coses. I resulta que, sovint, t’emportes sorpreses ben agradables. Fins i tot alguna vegada arribes a pensar que com has pogut viure abans sense tastar aquell menjar!

Una vegada em van posar al plat uns talls rodons torradets, embolcallats d’una pela ben cruixent, i acompanyats d’unes patates xips… De seguida vaig preguntar què era, i em van dir:

– Tu tasta-ho! No cal saber què és. A veure si t’agrada!

I mira, per edat ja em tocava, així que vaig provar… Mmmmm, boníssim!! Molt bo! Ara, impossible endevinar què era exactament. Sí, tenia arròs, sí, i carn…. Però anar més enllà era bastant impossible. El que estava clar, però, és que em va agradar i molt. I vaig saber que repetiria sovint.

Va arribar el moment de saber què era, i sí m’ho van explicar. I quina sorpresa! Mai a la vida m’hauria imaginat que allò que acabava de menjar era allò que mai a la vida hauria tastat! A vegades les barreges de les coses ens sorprenen!

Doncs sí, aquest menjar és la Girella, un embotit típic del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça (a algunes comarques de l’Aragó també se’n fa i es diu Chireta). Els ingredients principals són l’arròs i els menuts del corder. Es pot cuinar i menjar de moltes maneres, totes boníssimes!

Si teniu curiositat de saber exactament com es fa i quins ingredients porta, Casa Leonardo, de Senterada, ho van explicar en el seu blog.

I a vosaltres? Quin menjar us ha sorprès? Quin és aquell que us agrada tant?

Foto: Mapamundi Produccions

 

 

Leave a comment