Parc Astronomic Montsec Foto:http://www.parcastronomic.cat/multimedia

Avui volem presentar-vos La Noguera, és una comarca de les Terres de Ponent que ocupa la part central de la Ribera del Segre. Amb capital a Balaguer, s’estén pels territoris de l’antic Comtat d’Urgell des de la Serra del Montsec fins a la Plana d’Urgell.

És la comarca més extensa i que conserva l’espai d’aigües tranquil·les més gran de Catalunya. Com que no ha patit una gran transformació encara conserva tots aquests elements paisatgístics i naturals, fet que la converteix en una de les comarques privilegiades per a la pràctica del senderisme, l’escalada, l’espeleologia o el ciclisme.

Diferents rutes enllacen els diferents elements del patrimoni de la comarca.

De l’època prehistòrica i antiga hi trobem la Cova Gran de Santa Linya, la Roca dels Bous de Llorenç, les pintures rupestres de la Cova dels Vilars d’Os de Balaguer, el Túmul megalític de Seró o la vil·la romana del Romeral a Albesa.

De l’època medieval hi ha castells i ermites romàniques a pràcticament tots els municipis, i destaquen els monestirs de Bellpuig de les Avellanes, el de Santa Maria de Gualter o Santa Maria de les Franqueses de Balaguer i les col·legiates de Sant Pere d’Àger, Sant Pere de Ponts i de Santa Maria i tot el centre històric de Balaguer.

Entre els nombrosos castells de la comarca hi ha el Castell de Montsonís, Castell del Remei, les restes del Castell Formós, el Castell de Preixens o el Castell d’Alòs de Balaguer.

D’altres punts d’interès són els salins de Vilanova de la Sal, el Centre de l’Or del Segre de Balaguer, el Museu de les campanes d’Os de Balaguer, i avui en volem destacar 3:

Àger

La Vall d’Àger i la Serra del Montsec són indrets ideals per a la pràctica del parapent i l’ala delta, ja que és una de les millors zones de vol lliure d’Europa.

Està situat entre la noguera Pallaresa i la Noguera Ribagorçana, té llocs d’interès per a tots els gustos, per als amants de la cultura, un conjunt monumental, ermites, castells, i torres de mira de diferents èpoques.

Parc Astronomic Montsec Foto:http://www.parcastronomic.cat/multimedia

Una gran cosa a destacar és el Parc Astronòmic del Montsec, únic d’Europa amb projecció 3D i que la seva cúpula és desplaçable, que és una passada a l’hora de veure les estrelles, molt interessant de visitar per aprendre més sobre l’univers.

També trobarem el Congost de Mont-rebei, l’únic congost de Catalunya que es manté verge. Únicament és travessat per un camí de ferradura parcialment excavat a la roca que permet gaudir d’una manera molt espectacular d’aquest indret. Les parets del congost arriben a assolir més de 500 metres de caiguda vertical, amb punts on l’amplada mínima és de només 20 metres.

Pots gaudir de Mont-rebei amb kayak o caminant, tu decideixes.

La Baronia de Rialb

panta de Rialb de la Noguera Foto: www.baroniarialb.cat

És un extens municipi prepirinenc al nord-est de la comarca de la Noguera on hi trobem l’Embassament de Rialb, el segon més gran de Catalunya, amb un entorn privilegiat: ermites, boscos, muntanyes, masies… tot i que alguns pobles i masies han quedat total o parcialment sota les seves aigües.

Pots admirar-ho des de la carretera, camins i diferents municipis, pots fer esports d’aventura, de pesca, o fer alguna ruta i descobrir les joies del romànic i el seu patrimoni cultural, un lloc fantàstic per relaxar-se i veure com surt i s’amaga el sol.

Santuari de la Mare de Déu de Salgar, Foradada

En honor a la Mare de Déu, aquest santuari està encastat a la roca de la muntanya i als seus peus hi passa el riu Segre, el que ha anat cavant diferents coves.

El santuari es pot visitar, i trobaràs un camí que està ben senyalitzat entre les roques que et porta fins a la part alta, la verge. Segurament també tindràs l’oportunitat de veure diferents aus rapinyaires per la zona.

Santa Maria de Salgar de la Noguera foto wikipedia

La Noguera és una comarca plena de sorpreses que faran que la teva escapada rural sigui fabulosa, així que no ho pensis més i reserva el teu allotjament rural i vine a visitar-la!

 

Deixar un comentari