fotografia de www.rutespirineus.cat

La comarca de l’Alt Urgell ocupa l’alta conca del Segre, des que surt de la Cerdanya fins que arriba a les terres de la Noguera. El Segre, riu de cabal apreciable, sobretot en els mesos de desglaç primaveral i en època de pluges de tardor, és, l’espinada central de la comarca, que s’orienta de nord-est a sud-est. Però l’àmbit comarcal de l’Alt Urgell no queda definit simplement en aquest corredor, sinó que el formen també un conjunt de valls laterals ben definides, cadascuna amb unes característiques pròpies i prou atractives.

alturgell.cat

L’Alt Urgell disposa d’un extens i valuós patrimoni cultural que té en el romànic la seva expressió més significativa. Les esglésies de la comarca amb elements romànics superen el centenar, amb exemples tan representatius com la catedral de Santa Maria, a la Seu; Sant Serni de Tavèrnoles, a Anserall, i Sant Climent de Coll de Nargó, tots tres declarats monuments d’interès històrica-artístic.

Una quarantena de monuments de l’Alt Urgell estan inclosos a la Via Romànica, ruta transfronterera del romànic pirinenc. Menció especial mereix el Museu Diocesà d’Urgell, a la Seu, que guarda i exposa importants tresors patrimonials.

Actualment, s’ha impulsat una Ruta Etnogràfica, que compren diversos espais temàtics com ara el museu dels Raiers de Coll de Nargó, el de les Trementinaires de Tuixén, el del vi de muntanya de Pont de Bar, la Farinera de Montferrer i el Pou del Gel d’Oliana, a més de la fàbrica-museu de llanes d’Arsèguel, el museu del pagès de Calbinyà i el de la moto a Bassella.

Si parlem de natura, l’Alt Urgell compta amb El Parc Natural del Cadí-Moixeró, amb les seves 41.342 hectàrees és un parc d’espectaculars paisatges com la cara nord del Cadí, el massís del Pedraforca, les estretes valls del Moixeró o els magnífics boscos de faig, avet i pi negre. Aquest espai natural protegit destaca per la seva extraordinària diversitat. Més de 230 espècies de vertebrats, 1.500 tàxons de plantes superiors, 92 espècies de caragols, el 75 % de les papallones diürnes de Catalunya, 218 espècies d’aràcnids, són alguns dels exemples d’aquesta biodiversitat.

Parc Natural del Cadí-Moixeró

Per gaudir d’aquesta natura, el Parc Natural ofereix un conjunt de centres d’informació i interpretació, alhora que un seguit d’infraestructures destinades a la població local i als visitants: pistes forestals, xarxa de senders, miradors, àrees recreatives, itineraris naturalístics, refugis…, que es complementen amb diverses activitats organitzades trimestralment, per tal de facilitar la visita i el gaudi d’aquest excepcional paisatge.

El Parc de l’Alt Pirineu, amb gairebé 70.000 hectàrees de les comarques del Pallars Sobirà i l’Alt Urgell formen part del Parc Natural de l’Alt Pirineu, el més extens de Catalunya. El Parc combina una gran diversitat de paisatges propis de l’alta i la mitjana muntanya pirinenques, essent els seus valors naturals rics i variats, com també els elements que formen el seu extens patrimoni cultural, fruit de l’acció humana sobre el territori.

Parc de l'Alt pirineu

Si t’agraden els esports relacionats amb la natura, trobaràs moltes opcions a l’Alt Urgell, en podem destacar les estacions d’esquí de fons de Sant Joan de l’Erm i Tuixent-La Vansa, a més d’Aransa i Lles, ja a la Cerdanya. La instal·lació esportiva emblemàtica de l’Alt Urgell és el Parc Olímpic del Segre, on es pot fer piragüisme (tant d’aigües braves com tranquil·les), ràfting i hidrotrineu.

Els esports d’aventura també tenen un lloc a Organyà, on es pot volar en parapent des del Cogulló, i a Bassella, on hi ha un circuit habilitat per a la conducció amb vehicles tot terreny.

Ara et toca viure-ho, reserva el teu allotjament rural i gaudeix de l’experiència de la manera que més t’agrada, i explica’ns que t’ha semblat l’Alt Urgell!

Text extret de la pàgina de Turisme de l’Alt Urgell.

Deixar un comentari